назад
           Село Бородино, Тарутински район.

           Селото е основано през 1816 г. През 1957 г. е обявено за селище от градски тип и до 1964 г. то е районен център. В селото живеят 1 700-1 800 човека - българи, гагаузи, молдовани, руснаци, украинци и пр.
Селото е възникнало като немска колония и, както и при другите от този тип, немските колонисти се изселват в края на 30-те години на ХХ в. След промените през 90-те години немското училище е превърнато в църква, докато не е построена новата. Има изграден класически селищен център, където са разположени административните и обществените сгради. Както в Красное, така и в Бородино потомците на бившите немски заселници подпомагат селището, предоставяйки средства за училището. Те поставят паметни плочи в селата, за да отбележат културното и демографско присъствие на техните предци в миналото и тяхното изселване. Тези отношения са характерни за всички села в района с немски произход. Потомците на немските колонисти събират, пишат и дори публикуват истории на селата, които предоставят на музеите им. В тях се съхраняват карти на селата с подробно отразяване на всички немски фамилии и родословия, вещи, документи и снимки на колонистите. Особен акцент се поставя върху отразяването на тяхното изселване и заминаване за Германия. Когато посещават селата, потомците издирват и отсядат в къщите, построени и принадлежали някога на предците им. Така отделните семейства се побратимяват и поддържат дългогодишни връзки.
            Църквата „Св. Александър Невски - Св. Панталеймон” е разрушена през социализма и е възстановена в началото на ХХІ в. със средства на местен спонсор. По негово настояване църквата има две имена - на патрона - старото „Св. Панталеймон” и на светеца покровител на спонсора. Празникът на Св. Панталеймон се отбелязва много тържествено - с църковна служба на няколко свещеника от региона и с обща трапеза в спортния салон на училището. Денят след храмовия празник е ”Ден села”. Празникът на селото се провежда на местния стадион. Той започва сутринта и продължава до късно вечерта. Забавата се осигурява от оркестър, чийто репертоар е съобразен с мултиетническия състав на населението - руски, украински, български, гагаузки, немски, еврейски, цигански. Организират са различни спортни прояви, всички рожденици, новородените деца са поздравявани от селската администрация, а за най-възрастните жители хората от селото организират угощение.
            В селото има отделение на районната болница със 125 легла, две детски градини, ясла, средно училище, в което се обучават около 370 ученика. Домът на културата разполага със зала за 380 места, три библиотеки. Има още два стола за хранене, филиал на районния битов комбинат, пощенска станция и др.
Бившият совхоз разполагал с 896 хектара земя, държавен сортоизпитателен участък, МТС, завод за производство за тухли, месопреработвателен завод, инкубатор с птицеразвъдна станция и др. Докато Бородино бил районен център, в него работели 30 предприятия, а днес те са около 4-5.