назад
              Село Красное, Тарутински район.

              Расположено на 10 км от Тарутино и на 9 км от жп гара Парижская (на линия Одесса - Бессарабская). Селото наброява около 1 500 човека, от които преобладаващи са гагаузите и малко по-малобройните от тях българи. Останалите жители са молдовани, руснаци, украинци, цигани, отделни семейства на узбеки, грузинци и др. Красное е основано през 1815 г. То е бивша немска колония и пример за смесено село след изселването на немците по време на Втората световна война. Различните групи в селото поддържат много добри междусъседски отношения. Няма обособени махали по етничен състав, а представители на всички общности са разпръснати по цялата територия на селото. Първоначално след изселването на немците преселниците се настаняват в немските къщи на квартира, а след това някои от тях ги дострояват, други си строят нови домове.
           Дейността на Дома на културата е пример за мултиетническо съжителство. Например, съставът за народни песни и танци изпълнява фолклора на всички представени в селото етнически групи. И тук както в Ровное, Тарутино, Евгеновка и др. съседни села, културният дом е в тежко състояние, но от Тарутински район и от селската община са предоставени пари за ремонт. Домът разполага с голям салон с 400 места, развива различни художествени самодейности. Музеят се намира в училището и е подопомаган от културния дом. В селото има средно училище, в което се обучават около 370 ученика. В училището не се изучава български език, нито друг освен украински, поради смесения характер на общността. Селото разполага и със спортна зала, две библиотеки, медицинско-акушерски пункт, детски ясли и градина, седем магазина, пощенска станция и други учреждения.
            През социализма най-голямото предприятие е бил совхоз «Красный» с обща производствена площ 6 000 хектара земя. Основните производства на софхоза били зърнопроизводство и животновъдство. За високата си производителност през 1967 г. той получава орден „Трудового Красного Знамени”, а през 1972 г. Юбилеен почетен знак на ЦК на КПСС и други почетни отличия на върховната политическа и партийна власт. Също така 52 работника от совхоза получават правителствени награди и едно звание «Герой на социалистическия труд».