назад
         Село Лужанка (ст. наим. Кацбах), Тарутински район.

         Бивша немска колония, основана в началото на ХІХ в., заселена след 1939 г. от придошли жители от съседните села Ровное и Яровое. Те са преобладаващо българи, но има и молдовани, украинци и др. Населението е 423 човека. Наскоро са се настанили и няколко гагаузки семейства.
         Селото е доста отдалечено от района, постепенно обезлюдява. В него има много запуснати къщи, които се продават за строителен материал. Гагаузите се занимават с отглеждане на кози и производство на козе мляко и сирене, които са много търсени в Тарутински и съседните райони. Учителка от Лужанка сподели, че благодарение на гагаузките деца училището, което наброява 31 деца, все още не е закрито.
         Безработицата е сериозен проблем за селото. Кооперацията не успява да осигури препитание и голяма част от работоспособното население, особено мъжете, търси работа в Одеса и Москва. По-голяма част от постоянно живеещото в селото население са жени и възрастни мъже. Те се занимават с отглеждане на животни и домашно стопанство, а по-предприемчивите - с продажба на вино. Една от основните цели на жените е да осигурят хранителни припаси за роднините си в града, за да пестят от припечелените средства. С тях те от своя страна подпомагат семействата и родителите си на село.